Logiranje
Poljska voluharica (Microtus arvalis)

Poljska voluharica (Microtus arvalis)

OPIS:Trup je valjkast, glava široka i debela, a njuška tupasta. Uha su kratka iznutra dlakava. Krzno glatko, kratkih dlaka smeđe do žućkasto sive boje. Tijelo je dugačko 8,5-12 cm, a rep 2,5-4 cm, a težina je od 18-40 g.
AKTIVNOST I NAČIN HRANJENJA: Pojavljuje se na livadama i travnjacima niskog bilja, oranicama, djetelištima i lucerištima te nasipima. Hrani se travom, djetelinom, lucernom, žitaricama, sjemenkama, a katkad korom drveća i kukcima. Aktivna je danju, osobito ljeti te noću. Čini mreže hodnika s mnogo izlaza. Okruglo gnijezdo, pomoću trave, najćešće radi pod zemljom ili na travi pod snijegom. Zimsko gnijezdo je veće nego ljetno.
ŽIVOTNI VIJEK I RAZMNOŽAVANJE: Tijekom godine se koti 3-6 puta, a u leglu može biti do 10 mladih. Živi jednu i pol do tri godine. Često se pojavljuju velike populacije svake četiri godine koje završavaju prirodnim smanjenjem.
PRIRODNI NEPRIJATELJI: su ptice grabljivice, sove, mišar škanjac, rode, mačke, lisice, lasice te rovke. Infestacija se može odrediti na osnovi broja uhvaćenih voluharica. U ljeti 1 voluharica/ 10 m2 znak je veoma velike infestacije, a 1/100 m2 znak je slabe infestacije.
U razdoblju jesen - zima - proljeće, brojnost se populacije na polju određuje brojanjem aktivnih otvora nakon 24 sata na dvije površine od 100 m2. Kao kritične vrijednosti navode se dvije otvorene rupe u jesen ili jedna u proljeće na površini od 10 m2
Objavio
Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 24 Travanj 2011 18:14
Molim prijavite se ako želite komentarati

Logiranje ili Registracija