Logiranje

potporodica Aedinea

  • Pročitano 9629 puta
Potporodica Aedinea su komarci divlje vrste koji žive u slobodnoj prirodi i rijetko ulaze u stanove. Aedes aegypti je tropska vrsta te potporodice koja je kućna vrsta u Africi i Južnoj Americi i prenosi žutu groznicu.
Objavio

potporodica Anophenilea

  • Pročitano 7719 puta
Potporodica Anophenilea ima samo rod Anopheles koji ima oko 100 vrsta od kojih u Hrvatskoj živi sedam. Većina su prijenosnici malarije pa ih nazivaju malaričnim komarcima.
Vrsta Anopheles maculipennis prije eradikacije malarije u Hrvatskoj imala je veliku ulogu u prijenosu te bolesti.
Objavio

potporodica Culicinae

  • Pročitano 8795 puta
Potporodica Culicinea ima više rodova, a najčešći je rod Culex od kojeg je najpoznatija vrsta obični komarac (Culex pipiens). Nalazimo ga najčešće u naseljima. Ondje se najčešće i leže u svim vodama koje nisu pod higijensko sanitarnim nadzorom (gnojnice, cisterne, burad, kanalska okna i dr.) Tijekom godine ima od 7 do 8 generacija, a ženke prezimljuju u podrumima, stajama, stanovima i dr. S tom vrstom imamo najviše problema jer je vrlo agresivna i neugodna i za čovjeka i životinje koje napada i bode.
Objavio

Logiranje ili Registracija

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.