Logiranje
Tjelesna Uš (Pediculus Humanus Corporis)

Tjelesna Uš (Pediculus Humanus Corporis)

Kao što samo ime govori, tjelesna se uš najradije se hrani na čovjekovu tijelu, a najradije bode vrat, mjesta oko plećki te slabine. Uš tijela živi u odjeći, napose u šavovima i naborima te dolazi u kontakt s tijelom samo u vrijeme hranjeja. Tjelesna uš prenosi pjegavi tifus te povratnu i rovovsku groznicu.
Podizanjem općeg higijenskog standarda u Hrvatskoj je ušljivost tijela iskorijenjena. Danas u Hrvatskoj ušljivosti tijela nema.
U posljednjih petnaestak godina registriran je samo jedan slučaj i to kod osobe izbjegle iz susjedne države početkom ratnih zbivanja.

Osobe koje su preboljele pjegavi tifus (velik broj takvih bio je na našim prostorima u vrijeme i nakon 2. svjetskog rata) mogu doživotno u sebi nositi uzročnika ove bolesti, a blaži oblik bolesti može se pojaviti ponovno u tijeku njihova života (recidiv pjegavog tifusa ili Brill-Zinserova bolest).
Ako se takva osoba nalazi u sredini u kojoj postoji ušljivost, postoji mogućnost da se putem tjelesnih uši koje se na njoj hrane, uzročnici pjegavog tifusa prenesu na okolinu i izazovu epidemiju.
Kako među nama još uvijek ima starijih osoba koje su preboljele pjegavi tifus, svaka eventualno otkrivena ušljivost tijela obvezno se prijavljuje epidemiološkoj službi kao i svaki recidiv pjegavog tifusa (Brill-Zinserova bolest). Postupke razušivanja tada provodi epidemiološka služba.
Objavio
Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 24 Travanj 2011 22:08
Molim prijavite se ako želite komentarati

Logiranje ili Registracija

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.