Logiranje
Stjenica - Cimicidae ili  BedBugs
Stjenica - Cimicidae ili BedBug Wikipedia

Stjenica - Cimicidae ili BedBugs

Stjenice su male, plosnate i dužine do 6 mm. Kao i komarci, stjenice se hrane ljudskom ili životinjskom krvlju. Boja im se obićno mijenja- kada su gladni većinom su bijeli, a kada su pune krvi imaju bakarno smeđu boju. Obično stjenice narastu do pola cm i vidljive su golim okom.


Tokom dana ova mala noćna bića se kriju u krevetu, namještaju, drvu, podu, smeću i ljudska krv postaje njihova večera pred spavanje, tada se fiksiraju na kožu i sišu krv svake 3 minute, i tako svaku noć. U ovom periodu one piju velike količine krvi da su konstantno pune. Tako da sve što rade je da se kriju i povremeno se pokažu.
Mogu živjeti oko 10 mjeseci, a bez hrane žive tjednima.
Stjenice se obično kriju u hotelima, hostelima, skladištima i drugim javnim mjestima. Otkad se sakriju u malim pukotinama, ubrzo pronađu put do nove imovine: aktovki, torbi, odjeće, čak napadaju i vaše kućne ljubimce. Čak iako su stjenice najčešće zastupljene u zemljama u razvoju, takođe sada se pojavljuju i u zapadnim zemljama.
Da li će stjenice presresti i vas takođe? Nevjerovatno je da ovi mali gmizavi sisavci krvi imaju večeru na našoj koži bez da vas probude. Ne osjećate njihove ugrize jer kada vas ugrizu prvi put, ubrizgaju posebnu supstanicu u kožu koja trenutno „paralizira“ kožu i tako sprječava zgrušavanje, što olakšava sisanje krvi. Prvi znak da ste napadnuti od strane stjenica, je crvena mrlja koja vas svrbi, obično na rukma ili ramenu. Obično imate više ugriza koje prave jedan za drugim pravolinijski.
Da li ste se probudili sa ranama koje vas svrbe?
Ugrizi stjenica obično ne zahtjevaju nikakav tretman, osim ako se rana ne inficira prilikom češanja. U tom slučaju upotrijebite antiseptik kremu na zaraženi dio.
Ukoliko vam ugrizi uzrokuju alergije, posjetite ljekara koji će vam propisati lijekove.
Stjenice ustvari ne predstavljaju nikakvu prijetnju za zdravlje, ali mogu prenijeti opasne organizme koji uzrokuju hepatitis itd.

 


Izgled:
plosnata, crvenkasto smeđa, jajolik insekt otprilike 5 mm dugačak, veličine sjemena jabuke. Nabubren i crvenkast nakon krvnog obroka.
Prebivalište: pukotine i rupe uključujući: šavove na madracima, plahte, namještaj, električne otvore, okvire slika.
Često nađene u hotelima, gdje mogu putovati iz sobe u sobu s posjetiteljevom prtljagom
Prehrana: hrani se krvlju
Razmnožavanje: ženke mogu polagati 1 – 5 jaja na dan, i položit 200 – 500 jaja u njihovom životnom vijeku. Pod sobnom temperaturom i opskrbom adekvatne hrane, mogu živjeti čak 300 dana
Životni ciklus: stjenice imaju šest (6) životnih stadija, pet kao nimfa i jedan kao odrasla jedinka ili adult.
Tokom navedenih životnih ciklusa obavezno je "presvlačenje" jedinki! presvlačenje je obavezno iz razloga što je njihov exoskelet koji je građen od kutikule fiksni a kukci rastu te im je "oklop" premalen.
Dok se presvuku vrlo su svijetle boje, bijeli su te se mnogo takvih "bijelih" insekata definira kao "albino" što nije istina.
Stjenice se presvlače (6) šest puta prije nego postanu spolno zrele jedinke (adulti)

Primjer presvlačenja insekta:
Presvlačenje cvrčka
Ostalo: ugriz može ostaviti svrbež i krvav ožiljak na koži te alergijsku reakciju kao jak svrbež.
Odrasle krevetne stjenice mogu živjeti više od jedne godine bez hrane i preživjeti ekstremne temperature, čineći ih teže za ubit.

Objavio
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 08 Srpanj 2013 17:19
Molim prijavite se ako želite komentarati

Logiranje ili Registracija

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.