Logiranje
Tekuti (Malophaga)

Tekuti (Malophaga)

Mali, jedva vidljivi insekti žive kao vanjski paraziti ptica manje češće sisavaca. Glava je malo deblja, sa sičušnjim očima i kratkim ticalima koje su često sakrivene. Ticala su kratka, glavičasta, sastavljena od pet članaka, a kod mužjaka su često izmijenjena u organe za prihvaćanje.

 Na prsima se nalaze tri para kratkih nogu posebno prilagođenih za prihvačanje na domadara. U stopalu imaju 1-2 članka s 1-2 panđice. 3 su stadija nimfe, bez očite metarmofoze. Nijhovi usni organi su vrlo specijalizirani ovisno o načinu ishrane. Hrani se dijelovima kože, pero, krzno i slično. Poneke vrste sišu i krv punktirajući kožu svojim kliještima da dođu do nje, no najčešće dolaze do ranica koje si je napravio domaćin češući se. Neke vrste su striktno određene na vrstu domaćina te ne prelaze na ostale, ako prelaze onda su vrste vrlo slične ali nijedna vrsta tekuti ne prelazi na ljude. Tekuti nastanjuju uglavnom točno ođređeno područje tijela svog domadara. Tako naprimjer tekuti goluba vrste Colombicola colombae dolaze uglavnom na krilima goluba, dok je vrsta Goniocoles bidentatus prisutna na perju u području vrata. Ženka polaže stotinjak jaja koja lijepi u redovima na perje i dlaku. Čitav razvoj traje 4-5 tjedana. Iz jaja se kroz 3-4 dana izvale nimfe koje u slijedećih dvadesetak dana prođu tri međuličinačka stadija do potpune zrelosti. Predstavnici porodice Philopteroidae većinom su nametnici na pticama: kokoškama, golubovima, lastavicama, a Trichodectoidae na sisavcima. Njima pripadaju pasja (Trichodectes canis) i mačja tekut (Trichodectes subrostratus)

Objavio
Poslijednja izmjena dana Srijeda, 08 Lipanj 2016 20:09
Molim prijavite se ako želite komentarati

Logiranje ili Registracija

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.