Logiranje
Aedes aegypti (Komarac Žute Groznice)
Aedes aegypti https://en.wikipedia.org/wiki/Aedes_aegypti

Aedes aegypti (Komarac Žute Groznice)

Što je komarac Aedes aegypti?
Aedes aegypti, poznatiji kao “komarac žute groznice”, je invazivan komarac, nije rasprostranjen u Hrvatskoj. Ovaj prugasto crno-bijeli ubada ljude i životinje tokom dana!Zašto bi Hrvatska trebala biti zabrinuta za komarca Aedes aegypti?
Ovaj komarac je agresivan tokom dana, a ne u sumrak kao ostali komarci te je potencijalan prenosioc nekoliko virusa, denga virus, virus chikungunya, te žuta groznica. Koliko je meni poznato i koliko sam informacija pronašao na internetu u Hrvatskoj nije zabilježeno slučajeva ovih zaraznih bolesti. Jajašca Aedes aegypti imaju sposobnost da prežive sušu što u slučaju poplava lako prenosi jajašca na druge dijelope zemlje.

Gdje Aedes aegypti leže svoja jajašca?
Ženke komaraca lagu jajašca u male umjetne ili prirodne kontejnere s vodama stajaćicama. Pod kontejener se mislin na, umjetna dekorativna jezerca, bazeni za ptice, podlošci za biljke, limenke, odbačene stare gume i slično... Bilo koja količina vode stajačice omogučit će razmnožavanje komaraca.

Kakav je životni ciklus komarca Aedes aegypti?
Nakon cca 3 dana od hranjenja krvlju, ženka komarca postavlja jaja u kontejner s vodom stajačicom tek malo iznad vode. Jaja se postavljaju u roku od par dana, otporna su na sušu te mogu preživjeti šest i više mjeseci. Kada se kontejner napuni vodom, iz jajašca izlazi larva. Ukupni životni ciklus od larve do odraslog insekta traje 7-8 dana! Životni vijek odrasle jedinke je oko 3 tjedna.

Aedes Aegypti se hrani ljudskom krvi youtube

Objavio
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 09 Lipanj 2016 20:36
Molim prijavite se ako želite komentarati

Logiranje ili Registracija

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.